TEKST

Zajdi, zajdi je pesma koja nosi duh makedonske narodne muzike. Pesma koja nas dirne na svoj prvi takt, veoma tužne melodije, fantastičnih reči i muzike. Toliko emocije i osećanja nosi svaka reč u njoj, da je skoro nemoguće da vas ne dirne. Ona živi poslednjih 20 godina i dalje je pravi hit na celom Balkanu, a i šire.

Izvođač i tvorac ove numere je Aleksandar Sarievski, makedonski kompozitor i pevač. Zajdi, zajdi je ustvari jedna jednostavna pesma, koja u sebi nosu setu koja će vas sigurno pogoditi. Baš je u tome i srž njenih reči i melodije, njena moć da svakog dodirne na neki način. Postoje podaci da je pesma nastala kao inspiracije dobijena iz knjige “Nova Pesnopojka”. Većini slušalaca ona budi drugačije osećanje od drugih pesama, njena melodija prosto miluje dušu.

Mnogi izvođači su je izvodili, ali danas je među najpoznatijim izvedba pokojnog Toše Proeskog. Takođe moramo pomenuti i izvedbe Hanke Paldum, Karoline Gočeve, Harisa Džinovića i mnogih drugi pevača.

Zanimljiva priča o ovoj pesmi je i ta da su se vodile polemike da je čak tema iz filma trista Message for the queen soudtracka ustvari plagijat pesme Zajdi, zajdi. Bilo kako bilo hajde da se podsetimo reči ove divne setne pesme.

Tekst pesme Zajdi, zajdi

Zajdi, zajdi jasno sonce
zajdi pomrači se
i ti jasna le, mesečino
zajdi, udavi se

Žali goro, žali sestro
dvajza da zaleme
ti za tvojte lisja le, goro
jas za mojta mladost

Tvojte lisja, goro sestro
pak će ti se vratat
mojta mladost goro le, sestro
nema da se vrati

Click Here To Join Native Media

Added by

Jovana

SHARE

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIDEO