Aleksandar Sarievski

INFORMACIJE

Aleksandar Sarieski – Biografija

Aleksandar Sarieski, pevač i kompozitor narodne muzike, rođen je 20. juna 1922. godine u selu Galičnik, pokraj Debra, a preminuo je 19. decembra u Skoplju. On je bio poznati, veoma cenjen pevač makedonske narodne pesme.

Karijera Aleksandra Sarieskog

Po završetku Drugog svetskog rata 1946. godine Aleksandar je snimio svoju prvu pesmu pod nazivom “A bre nevesto oko kalešo” i od tada se vinuo u nebo svoje bogate pevačke karijere. On je voleo da prikuplja stare makedonske narodne pesme i bio je izvanredan interpetator istih. Poznate pesme kao što su “ Jovano, Jovanke”, “Uči me majko, karaj me”, “Aber dojde Donke”, “More Sokol pije” i još mnoge ostaće upamćene upravo po njegovoj izvedbi ovih numera.

Najpoznatija kompozicija Aleksandra Sarieskog je “Zajdi, zajdi, jasno sonce”, koja i dan danas živi među generacijama. Kasnije je pamtimo po izvedbi nenadmašnog Toše Proeskog. U daljem toku svoje karijere, zabeležio je više od 400 pesama. Aleksandar Sarieskog je takođe bio i jedan od osnivača makedonskog profesionalnog folklornog ansambla “Tanec”, koji je bio osnovan 1949. godine u Skoplju.

Click Here To Join Native Media

FOTOGRAFIJA

TEKSTOVI