TEKST

Ja sam ja Jeremija ili kraće samo Jeremija je jedna od najčuvenijih pesama Predraga Živkovića Tozovca. Možemo slobodno reći i da je ovo jedna od najzaraznijih pesama narodne muzike. Ako ste je danas čuli, ostaće vam u glavi ceo dan.

O pesmi postoji mnogo zanimljivosti. Jedna od njih jeste i da je pesma Jeremija, Tozovca umalo koštala glave. Izdata je 1972. godine i iz nekog razloga tadašnje komunističke vlasti su je proglasile za četničku pesmu. Zapravo, u pesmi se govori o Jeremiji, vojniku starog kova. Stihovi koji ga opisuju, asociraju nas na heroje iz Prvog svetskog rata, a zna se da su kraljevi vojnici bili tabu taba u Titovoj Jugoslaviji.

Elem, Tozovac je bio prinuđen da se na dve godine skloni u Nemačku, kod jednog svog prijatelja, a po povratku u Jugoslaviju, oduzet mu je pasoš. Ipak i Tozovac i pesma Jeremija ostale su omiljene do dana današnjeg.

Za vreme NATO bombardovanja 1999. godine, članovi ,,Indeksovog pozorišta”, obradili su pesmu Jeremija, nazvavši je samo Ja sam ja. U pesmi su ismejali Toni Blera, Bila Klintona, Madlen Olbrajt i druge političare koji su vodili i podržali rat protiv tadašnje Jugoslavije. Njihova pesma je dobila čak i nastavak.

Pesmu je obradio i muzičar Goran Bregović sa svojim orkestrom.

Tekst pesme Ja sam ja Jeremija

Ja sam ja Jeremija
prezivam se Krstić,
selo mi je Toponica
drvena mi dvokolica,
služio sam stari kadar artiljerija.

Ja sam ja Jeremija
prezivam se Krstić,
imam sito i karlicu
imam ženu vračaricu
služio sam stari kadar artiljerija.

Ja sam ja Jeremija
prezivam se Krstić,
imam njivu i livadu
vodenicu valjanicu,
služio sam starii kadar artiljerija.

Ja sam ja Jeremija
prezivam se Krstić,
više kuća prijalica
preko puta udovica,
služio sam starii kadar artiljerija.

Click Here To Join Native Media

Added by

Jovana

SHARE

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIDEO