TEKST

Druže Tito mi ti se kunemo je poznata numera, koja, kao, što joj i sam naziv kaže, veliča doživotnog jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita, ali i seća na mukotrpnu narodnooslobodilačku borbu.

Pesmu je otpevao Zdravko Čolić, velika jugoslovenska pop zvezda. Čola je pesmu objavio na albumu iz 1980. godine, koji je takođe nosio naziv ,,Druže Tito mi ti se kunemo”. Pored ove pesme na albumu se našla i pesma Titovim putem.

Tekst pesme napisala je čuvena pesnikinja Mira Alečković. Za muziku je bio zadužen član grupe ,,Indeksi” Đorđe Novković. Na snimanju pesme je učestvovala Zagrebačka filharmonija.

Pesmu je Čolić prvi put otprevao tri godine ranije, 1977. godine na Jugoslovenskom festivalu revolucionarne i rodoljube pjesme u Zagrebu.

Nakon Titove smrti i pada komunizma, često se koristio termin ,,Druže Tito mi ti se kunemo ( da sa tvoga puta ne skrenemo )”. Koriste ga jugonostalgičari, koji i dalje pate za velikom, stabilnom i suverenom državom u kojoj su svi narodi živeli složno, ali koriste ga i novinari kada pišu reportaže o Titu.

Tekst pesme Druže Tito mi ti se kunemo

Godine su prošle pune muka,
ginulo se za slobodu nijemo,
ili s pjesmom umjesto jauka,
druže Tito mi ti se kunemo.
druže Tito mi ti se kunemo.

Veselje se širi na sve strane,
sad slobodno po zemlji idemo,
al’ velike pamti’ ćemo dane,
druže Tito mi ti se kunemo.
druže Tito mi ti se kunemo.
druže Tito mi ti se kunemo.

Praznik s’lazi na ulice naše,
u oblake da letimo smjelo,
naše pjesme zli neka se plaše,
druže Tito mi ti se kunemo,
druže Tito mi ti se kunemo,
druže Tito mi ti se kunemo.

Click Here To Join Native Media

Added by

Jovana

SHARE

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIDEO