YU grupa

INFORMACIJE

YU grupa – Biografija

YU grupa je jugoslovenska rok grupa koja je bila veoma popularna u svoje vreme. Grupa je osnovana 1970. godine u jesen. Njeni osnivači bili su braća Žika i Dragi Jelić. Nekadašnji sastav činili su Miodrag Okrugić, Ratislav Đelmaš, Nedzat Maculja, Velibor Bogdanović, Miodrag Kostić, Dragan Micić, Dragoljub Đuričić, Dragan Janković i Slobodan Jurišić. A sadašnji članovi su Dragi Jelić, Žika Jelić, Igor Malešević i Petar Jelić.

Muzička karijera YU grupe

Momci iz YU grupe ostavili su upečatljiv trag na srpski rok, stvarajući pesme koje će zauvek živeti među nama i smenjivati se sa generacije na generaciju. U svojoj karijeri objavili su 11 singlova, od kojih je većina imala velikih uspeha. Publika je izdvojila hitove kao što su “Spusti glavu”, “U tami disko kluba”, “Opasno” i druge pesme koje su za kratko vreme pobrale sve simpatije slušaoca.

Svoj prvi studijski album objavili su 1973. godine pod nazivom YU grupa. Nakon toga njihova karijera krenula ka samom vrhu. Posle ovog prvog albuma svetlost dana i osuševljenje publike imalo je još 12 njihovih albuma i jedno Live izdanje. Najveći hitovi koji će večno živeti su “Ima nade”, “Čudna šuma”, “U tami disko kluba”, “Dunavom šibaju vetrovi”, “Kosovski božuri”, “Mornar”, “Crni leptir”, “Nona”, “Od zlata jabuka” i mnoge druge i danas slušane numere.

Yu grupa 1981. godine odlučuje da prestane sa radom, pošto im je kombi sa opremom izgoreo, a Žika Jelić ostao povređen u tom požaru. Nakon niza godina, 1987. godine grupa se opet počinje sa radom, kada je i nastao njihov povratnički album “Od zlata jabuka”.

Click Here To Join Native Media

FOTOGRAFIJA