Toše Proeski

INFORMACIJE

Toše Proeski – Biografija

Todor Toše Proeski bio je vrhunski makedonski pevač pop muzike. Rođen je 25. januara 1981. godine u Prilepu u Makedoniji. Preminuo je 16. oktobra 2007. godine u Novoj Gradiški, kada je tragično izgubio život u saobraćajnoj nesreći.

Muzička karijera Tošeta Proeskog

Toše je svoju muzičku karijeru započeo svojim nastupom na Melfestu 1997. godine. Bio je neprkosoveni talent, koji ga je vinuo u estradno nebo. Sarađivao je sa zaista velikim muzičkim stručnjacima i napredovao iz dana u dan. U svojoj karijeri zabeležio je i pobedu na Beoviziji 2003. godine sa pesmom “Čija si”, koja je i dan danas veoma slušana.

Najveći hitovi pevača anđeoskog glasa su svakako i “Tajno moja”, “Ko ti to grize obraze”, “Soba za tugu”, “Ako me pogledneš vo oči”, “Srce nije kamen”, “Volim osmeh tvoj”, “Po tebe” i “Lagala nas mala”, koju je snimio sa Tonijem Cetinskim. Takođe moramo pomenuti i da je Toše veoma cenio svoje poreklo i svoju zemlju, te je izdao i kompilaciju od 14 pesama izabranih tradicionalnih makedonskih pesama, pod nazivom “Božilak”.

Porodica i smrt Tošeta Proeskog

Majka Dominika i otac Nikola bili su i ostali ponosni na svog sina kojeg su na zaista tragičan način izgubili. Njegovu smrt ni porodica ni prijatelji i dan danas nisu prežalili, a ovaj predivni pevač živeće kroz svoje pesme zauvek. Njegova sestra Dora takođe bila je neizmerno vezana za svog rođenog brata.

Tog kobnog 16. oktobra 2007. godine kada se vraćao sa nastupa iz Hrvatske poginuo je u saobraćajnoj nesreći, Toše Proeski izgubio je život. U trenutku nesreće u kolima su bili i njegov prijatelj i menadžerka, koji su prošli sa težim i lakšim povredama. O tome koliko je bio veliki pevač i čovek govori i činjenica da je na dan kada je poginuo u Makedoniji proglašen Dan žalosti.

 

 

Click Here To Join Native Media

FOTOGRAFIJA