Staniša Stošić

INFORMACIJE

Staniša Stošić – Biografija

Staniša Stošić bio je pevač srpske narodne muzike. Rođen je 26. jula 1945. godine u Vrbovu, a preminuo je 08. aprila 2008. godine u Beogradu.

Pevačka karijera Staniše Stošića

Staniša Stošić je bio pevač koji je pretežno izvodio pesme vranjskog porekla. To je radio zaista maestralno, što je i publika prepoznala i odmah ga zavolela. Ovaj vrsni pevač učestvovao je na mnogim muzičkim festivalima na kojima je imao uspeha. Svoju karijeru započeo je 1963. godine kada je pevao u Radio Beogradu.

Njegov najpoznatiji album koji je objavio bio je Antologija vranjskih narodnih pesama. Istaknuti albumi bili su i Žal za mlados’ i Moje najlepše pesme. Pesma koja je definitivno obeležila karijeru Staniše Stošića je “Lepa Vranjanka”, za koju su mnogi mislili da je izvorna pesma. Najpoznatiji hitovi pored ove numere koje je Staniša ostavio iza sebe su “Pile moje”, “Voljena ženo”, “Milkano, dado mori”, “Zbog tebe mome ubava”, “Moj meleme”, “Moja druga mladost”, “Evo već je osmi dan”, “Tebi pevam noći ove”, “Svako brine brigu svoju”, “Dimitrijo, sine Mitre” i druge drage numere.

Trg ispred muzeja u Vranju nosi njegovo ime od 2009. godine, a 2012. godine je ispred ove ustanove postavljena i njegova bista.

Porodica Staniše Stošića

Staniša Stošić se relativno kasno oženio, u 43. godini. Supruga Ljiljana podarila mu je dva naslednika Dušana i Stefana, koji su bili njegova mirna luka. Nažalost napustio ih je posle duge bolesti 2008. godine kada je sahranjen u Aleji zaslužnih građana.

Click Here To Join Native Media

FOTOGRAFIJA

TEKSTOVI