Prljavo kazalište

INFORMACIJE

Prljavo kazalište – Biografija

Grupa Prljavo kazalište osnovna je 1977. godine u predgrađu Dubrava kod Zagreba. Grupa je dobila naziv po jednoj epizodi stripa Alan Forda.

Karijera grupe Prljavo kazalište

Na poletovom koncertu 1978. godine ova srpsko hrvatska grupa imala je svoj prvi ozbiljniji nastup. Tada je grupom još uvek vlado pank imidž, pa su samim tim i članovi grupe inicirali incident koji se te večeri dogodio. Prvi album grupa je snimila 1979. godine. Upravo na tom prvom albumu pojavila se pesma u kojoj se spominje homoseksualnost, gde oni nailaze na razne osude, ali i mimo toga taj album biva proglašen za najbolji debitantski album.

Kada je objavljen drugi album, strasti oko Prljavog kazališta su se stišale, jer su i oni svoj pank imidž ostavili po strani i fokusirali se samo na muziku. Najveći uspeh imala je pesma “Mi plešemo”, koja je i danas veoma popularna i slušana. Nakon ovih ostvarenja grupa nastavlja da objavljuje albume u rok maniru, kojih je bilo objavljenih ukupno četrnaest.

Početkom rata grupa se razilazi, ali 1994. vraćaju se na scenu u svom stilu, donoseći svojoj publici tada novi album. Veliki hitovi Prljavog kazališta koje pamtimo i slušamo i danas su: “Crno bjeli svet”, “Široke ulice”, “Sve gradske bitange”, “Marina”, “Na poslednjoj tramvajskoj stanici”, “17 ti je godina tek”, “Pisma ljubavna”, “Korak do sna” i mnoge druge numere.

Click Here To Join Native Media

FOTOGRAFIJA