Momčilo Tešić

INFORMACIJE

Momčilo Tešič – Biografija

Momčilo Tešić bio je uspešni i inspirativni pesnik. Rođen je 29. 12. 1911. godine u Glumču, u neposrednoj blizini Požege, a preminuo u isom mestu 25. 02. 1992. godine, u Užicu.  Kada je završio gimnaziju, odlučio je da prekine svoje školovanje i vratio se životu na selu.

Pesništvo Momčila Tešića

Momčilo je počeo da piše u periodu između dva rata. Bio je zaposlen kao upravnik Gradske biblioteke u Požegi. Godine 1938. postao je član udruženja seljaka književnika. U periodu od 1949. do 1985. godine ovaj talentovani pesnik objavio je dvadesetak njiga bajki i pesama namenjenih isključivo deci. Među njima su priče i pesme za decu “Seje baka brašno”, “Od kuće do škole”, “Kako su deda i baba postali đaci prvaci”, “Traktoriska peva”, “Pesme jednog seljaka”, “Cvetnik detinjstva”, “Dobro jutro, dobar dan”, “Šeretska posla”, “Male priče” i mnoge druge koje su decenijama ostale upamćene.

Momčilove pesme i priče prevodene su na mnoge strane jezike i objavljene u mnogim časopisima i listovima. Dobitnik je Vukove nagrade za izuzetan doprinos razvoju kulture u Srbiji 1971. godine.

Click Here To Join Native Media

FOTOGRAFIJA

TEKSTOVI