Kemal Monteno

INFORMACIJE

Kemal Monteno – Biografija

Kemal Monteno bio je kantautor , kompozitor, tekstopisac i pavač. Rođen je 17. septembra 1948. godine u Sarajevu, a preminuo 21. januara 2015. godine u Zagrebu, gde je živeo i radio zadnjih petnaest godina života. Otac mu je bio italijan koji je za vreme rata došao u Sarajevo gde je upoznao Kemalovu majku i zaljubio se.

Karijera Kemala Montena

Svoj muzički put Kemal je započeo nastupom na festivalu “Vaš šlager sezone” 1967. godine. Nakon toga nastavio je da niže uspehe i kao izvođač i kao autor muzike i teksta. U svojoj karijeri sarađivao je sa mnogobrojnim zvučnim imenima domaće muzike i bio veliki profesionalac u svakom smislu te reči.

Prvi album izdao je 1973. godine pod nazivom “Muziko, ljubavi moja”, na kome se nalazi i pesma “Jedne noći u decembru” koju je posvetio svojoj supruzi. Nakon velikog uspeha sa prvim albumom objavio je još četrnaest albuma. Neki od njih su “Žene, žene”, “Romantična ploča”, “Kako da te zaboravim”, Moje pjesme, moji snovi”, “Samo malo ljubavi” i drugi koji su pečat njegove dugogodišnje karijere.

Kemal Monteno izdao je i pet kompilacijskih diskova i zabeležio zaista veliki broj učešća na mnogim muzičkim festivalima. Njegovi najveći hitovi i numere koje su pisane za sva vremena su “Olivija”, “Jedne noći u decembru”, “Za svoju dušu”, “Pjesma zaljubljenika”, “Napiši jednu ljubavnu”, “Ne ljubi me tako jako”, “Vratio sam se živote”, “To je drugo lice ljubavi”, “Na kraju grada”, “Sinoć pod prozorom njenim”, “Nije vredno sine moj”, “Uvijek ti se vraćam” i druge pesme koje se i dana danas rado slušaju i pamte.

Porodica Kemala Montena

Kemal je bio porodičan čovek koji je svoju oazu mira pronalazio upravo mešu najmilijima. Supruga Branka podarila mu je ćerku Adrijanu i sina Đanija, koji je muzikalan na oca. Nažalost Kemal je izgubio bitku za život u 67.-oj godini života. Njegova smrt pored njegovih najdražih rastužila je sve ljubitelje dobre i kvalitetne muzike.

Click Here To Join Native Media

FOTOGRAFIJA