Himzo Polovina

INFORMACIJE

Himzo Polovina – Biografija

Himzo Polovina bio je tekstopisac, interpretator, sakupljač pesama, kompozitor, kao i specijalista neuropsihijatar. Rođen je 11. marta 1927. goddine u Mostaru, a preminuo je 5. avgusta 1986. godine. Bio je odličan pevač i sakupljač narodnih sevdalinki.

Karijera Himzo Polovine

Godine 1953. Himzo se prvi put pojavljuje na audiciji za pevače. Pre toga on je radio u bolnici, i na nagovor svojih kolega odlučio se na ovaj korak. Tada kreće karijera Hamze Polovine koja je trajala trideset godina. Bio je vrsan izvođač narodnih pesama, a specijalno dobro izvodio je sevdalinke. Hamzo je nastupao i u inostranstvu i kod nas i bio veoma uspešan na tom polju. Radio je na Radiu Sarajevo dok nije imao problem sa čelnicima ove kuće i napravio pauzu dugu pet godina.

Publika je bila veoma tužna i sa nestrpljenjem čekala na Hamzin povratak. On je bio pevač koji je mnoge zaboravljene pesme vratio na scenu i učinio ih nezaboravnim i večnim. Najveći hitovi među takvima su svakako “Čudna jada od mostara grada”, “Ikindija, sunce zalazaše”, “Dvore gradi Komadina Mujo”, “Mila majko šalji me na vodu”, “Otvor vrata od hamama”, “Jutro prođoh kroz čaršiju”, “Voljelo se dvoje mladih”, “Poljetela dva goluba” i druge publici i danas drage numere.

Porodica Himzo Polovine

Himzo je bio oženjen Fikretom Medišević, sa kojom je imao sina Edmira i kćer Rubinu. Nažalost napustio ih je 5. avgusta 1986. godine, kada je umro od srčanog udara u Crnog Gori na svom koncertu.

 

 

Click Here To Join Native Media

FOTOGRAFIJA