EKV

INFORMACIJE

EKV – Biografija

Grupa Ekatarina Velika, skraćeno EKV je bila poznata rok grupa koja je bila jedan od najboljih i omiljenih na prostorima bivše Jugoslavije. Članovi benda koji su bili najuticajniji bili su Milan Mladenović, Bojan Pečar, Margita Stefnović. Grupa je osnovana 1982. godine u Beogradu.

Karijera grupe EKV

Svoj prvi debi album objavili su 1984. godine pod nazivom “Katarina II”. Članovi ove grupe bili su tvorci specifičnog energičnog zvuka i zato ih je publika toliko i obožavala. Njihove pesme i danas se slušaju i pisane su za sve generacije. Nakon prvog albuma objavili su još šest studijskih albuma i tri albuma uživo, kao i dve kompilacije.

Najveći hitovi EKV grupe su “Samo par godina za nas”, “Krug”, “Zajedno”, “Jadransko more”, “Istina mašina”, “Ljubav”, “Pored mene”, “Ljudi iz gradova”, “Zemlja”, “7 dana”, “Ti si sav moj bol”, “Novac u rukama”, “Budi sam na ulici”, “Kao da je bilo nekad” i još mnogo numera i danas rado slušanih kod ljubitelja ove vrste muzike.

Činjenicu da su bili jedinstveni i vredni svog uspeha, govori i činjenica da su mnogi jugolovenski bendovi prepevavali upravo pesme grupe EKV. Numera “Još samo par godina za nas” izglasana je za najbolju jugoslovensku numeru svih vremena 2006. godine. Ovo priznanje dali su joj slušaoci radia B92 koji su i izglasali ovu pesmu za najbolju. Jednom prilikom čak je i član grupe Milan Mladenović naveo da je ovo najbolja numera koju je EKV napravio.

Grupa EKV bila je dosta neaktivna od početka 1994. godine da bi novembra iste te godine i prestala sa radom. Nažalost novembra 1994. godine Milan Mladenović umo je od raka pankreasa i njegovom smrći i ova grupa prestala je da postoji.

Click Here To Join Native Media

FOTOGRAFIJA