Budimir Buca Jovanović

INFORMACIJE

Budimir Buca Jovanović – Biografija

Budimir Buca Jovanović, vrsni harmonikaš, rođen je 1933. godine u selu Gunčate kod Barajeva, a preminuo je 1987. godine. Bio je skroman i talentovan mladić, koji je počeo da svira harmoniku sa samo 6 godina, kada ga je njegov otac učio.

Karijera Budimira Buce Jovanovića

Iako je veoma rano u svom detinjstvu pokazivao svoj talenat za muziku, profesionalno njome počinje da se bavi 1946. godine, kada je svirao po raznim vašarima, igrankama, svadbama i drugim svečanostima. Godine 1951. počinje da svira na radiu Beograd, a 1968. godine je osnovao svoj ansambl sa kojim je nastupao jako dugo. Muzika je bila njegova ljubav i njome se bavio skoro do svoje smrti.

Budimir Jovnović se izdvojio od svih tada poznatih harmonikaša. O tome koliko je bio voljen i poštovan govori i podatak da se u selu Gunčatima svake godine u julu mesecu održava manifestacija pod nazivom “Dani Buce Jovanovića”. Na tom događaju uglavnom nastupaju veliki pevači za koje je Buca Jovanović komponovao.

Za četrdeset godina, koliko se bavio muzikom, Buca je stvorio mnoge pesme i igre na estradi. Isto tako je izveo na pravi pevački put dosta sada uspešnih pevača. Najpoznatija kola Buce Jovanovića i njegovog ansambla su Miškovo kolo, Gocino kolo, Momačka šetnja, Bucino kolo i druga.

Smrt Budimira Buce Jovanovića

Predivan čovek i još divniji muzičar izgubio je bitku sa životom 1987. godine. Poseldnjih nekoliko dana pred smrt, Buca je napustio bolnicu na svoju odgovornost, jer je želeo da ovaj svet napusti kod kuće. Tada je odsvirao samo jednu pesmu, a to je “Pruži ruku na rastanku”

 

Click Here To Join Native Media

FOTOGRAFIJA