Bijelo dugme

INFORMACIJE

Bijelo dugme – Biografija

Bijelo Dugme je svojevremeno bila najpopularnija rok grupa na prostorima bivše Jugoslavije. Osnovana je 1973. godine u Sarajevu. Dve decenije niko nije mogao da nadmaši njihovu popularnost i slavu. Publika ih je obožavala, a njihove numere slušaju se i danas. Oni su stvarali pesme za sva vremena.

Grupu su činili članovi : Goran Bregović, Željko Bebek, Goran Ivandić, Điđi Jankelić, Zoran Redžić, Mladen Vojičić – Tifa, Vlado Pravdić, Laza Ristovski, Alen Islamović, Milić Vukašinović i Željko Savić. Vođa ove talentovane grupe bio je Goran Bregović i ujedno i njen stalni član.

Pevačka karijera grupe Bijelo Dugme

Od godine osnivanja pa sve do 1989. godine grupa je izdala devet albuma . Na albumu “Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo” koji je izdat 1986. godine našli su se mnogi hitovi kao što su “A i ti me iznevjeri”, “Ružica si bila”, “Hajdemo u planine” i druge pesme koje i dan danas žive među publikom.  Među njihovim velikm hitovima su i pesme: “Svi marš na ples”, “Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac”, “Na zadnjem sjedištu moga auta”, “Lipe cvatu”, “Evo zakleću se”, “Šta ima novo”, “Nakon svih ovih godina”, “Ako ima Boga” i pregršt drugih pesama koje su ostavile neizbrisiv trag među mnogim generacijama.

Grupa se raspala 1989. godine, kao i tadašnja Jugoslavija. Ponovo su se okupili 2005. godine u Beogradu, Sarajevu i Zagrebu, kada su iste te godine imali oproštajni koncert u Beogradu, koji je bio najposećeniji na našim prostorima. Tada su se okupili svi stari novi ljubitelji njihovih pesama i dokazali su još jednom da su nezaboravni i nenadmašni u svom poslu.

Click Here To Join Native Media

FOTOGRAFIJA