Arsen Dedić

INFORMACIJE

Arsen Dedić – Biografija

Arsen Dedić bio je poznati hrvatski pevač, tekstopisac i kompozitor rođen je 28. jula 1938. godine u Šibeniku. Ovaj svat napustio je 17. avgusta 2015. godine, u svojoj 77. godini.

Karijera Arsena Dedića

Arsena Dedića muzika je privlačila još u školskim danima. U početku bio je član hrvatskog sastava Prima koji se posle izvesnog vremena razilazi. Nakon toga svirao je flautu i u nekim jaz grupama. Svoj prvi album objavio je 1969. godine pod nazivom Čovjek kao ja, koji je inače osvojio naslov zlatne ploče. S obzirom da se radilo o pevaču velikih glasovnih mogućnosti uspeh je bio neizbežan. Publici se odmah dopao i nastavio da niže uspehe. Nakon toga objavio je više od dve desetine albuma studijskih i kompilacija.

Pesme Arsena Dedića imaju dušu i još mnogo godina živeće među publikom. Najveći hitovi Arsena Dedića su “O mladosti”, “Moderato Cantabile”, “Tvoje nježne godine”, “Ne daj se, Ines”, “Ljubim tvoje lijepe bore”, “Nije lako bubamarcu”, “Djevojka iz mog kraja”, “Završit ću kao Howard Hughes”, “Ministarstvo straha”, “Mi smo lišće s iste grane”, “Amigo” i još mnoge druge numere voljene od strane ljubitelja prave muzike.

Arsen Dedić imao je veliki uticaj na rok na prostorima EX-Yu prostorima. Mnoge njegove numere prevođene i obrađivane od drugih izvođača, a takođe je i pisao tekstove za mnoge velike hrvatske pevače.

Porodica Arsena Dedića

Poznati pevač svojevremeno važio je za velikog zavodnika, međutim svojim čarima uspela je da ga osvoji studetkinja Vesna Suligoj, sa kojom se venčao 1962. godine i dobio ćerku Sandru. Brak je trajao svega tri godine kada se Arsen razveo do svoje supruge. Ćerka Sandra bavi se dizajnom i živi u Americi. Nakon prvog braka ovaj pevač našao je sreću sa suprugom Gabi. Sa drugom suprugom brak je krunisao sin Matija. Najviše mu je ipak prijalo vreme provedeno sa unukom Lu. Nažalost u svojoj 77. godini Arsen je izgubio tešku bitku sa opakom bolešću i preminuo.

Click Here To Join Native Media

FOTOGRAFIJA

TEKSTOVI