Ambasadori

INFORMACIJE

Ambasadori – Biografija

Ambasadori bili su popularna grupa iz Bosne i Hercegovine. Nakon razlaza članova grupe “Kodeksi”, 1968. godine  osnovana je grupa Ambasadori. Njeni osnivači i članovi bili su Srđan Stefanović, Slobodan Vujović i Robert Ivanović. Kanije je kroz njihov sastav prošao još niz muzičkih umetnika koji su se menjali.

Karijera grupe Ambasadori

Svoju karijeru talentovani članovi ove pop grupe počeli su svirajući u sarajevskom Domu JNA, 1969. godine u maju mesecu. Oni su prvenstveno pevali svetske hitove i na tome se bazirao njihov tadašnji repertoar. Pevač ove grupe bio je velika zvezda Zdravko Čolić od 1969. do 1972. godine. Ambasadori su svoju karijeru oplemenili sa 22 izdanja singl ploča, 4 audio kasete i 2 LP ploče.

Svoj prvi studijski album objavili su 1980. godine pod nazivom “Dao sam ti sve što se moglo dati”. Bili su jedan od najtiražnijih grupa. Nakon izvesnih procena tada se vodi da su zabeležili 3 miliona prodatih nosača zvuka sa njihovim pesmama.

Grupa Ambasadori osvojila je mnogobrojne nagrade kao što su “Zlatna značka RTV Sarajevo”, “Zemljo moja, Vaš šlager sezone”, “Estradna nagrada Jugoslavije”, “Estradna nagrada Bosne i Hercegovine”. Takođe njihovu karijeru krase i mnoga učestvovanja na raznim muzičkim festivalima. Njihovi najveći hitovi su pesme “Zemljo moja”, “Ne mogu sakriti svoju bol”, “Lejla”, “Sviraj mi sviraj”, “Negdje na nekom moru”, i mnoge druge numere koje se pamte kroz generacije.

Grupa Ambasadori razišla se i prestala je sa radom 1989. godine

Click Here To Join Native Media

FOTOGRAFIJA